Acest ghid este resursa dvs. de bază pentru cultivarea soiei, oferind sfaturi esențiale privind însămânțarea, controlul buruienilor, inocularea și recoltarea. ne propunem să vă îmbunătățim randamentul la soia prin tehnici de cultivare dovedite. Scufundați-vă pentru a descoperi cheile pentru o cultură de soia de succes.

Semănatul

În Europa, însămânțarea soiei trebuie făcută primăvara, când temperatura solului atinge 10°C, urmată de o creștere constantă a temperaturii solului. Adâncimea ideală de însămânțare este de 3-4 cm, în timp ce pentru însămânțarea timpurie în solurile mai reci ar trebui adaptată la 2 cm.
Distanța dintre rânduri:

  • 18 – 30 cm pentru grupele de maturitate 000
  • 18 – 50 cm pentru grupuri de maturitate 00
  • 25 – 60 cm pentru 0 și II

Controlul buruienilor

Modul ideal de a controla buruienile este prin rotația culturilor și prelucrarea solului, după cum se explică mai jos:

  • Favorizați rotațiile lungi și diversificate, cu alternarea culturilor de iarnă cu cele de primăvară pentru a împiedica ciclurile buruienilor.
  • În cazul unor dificultăți majore legate de graminee (iarbă de secară, coada vulpii, iarba crabului), arați la fiecare 3 sau 4 ani pentru a reduce stocul de semințe și a limita ratele de apariție a culturilor.
  • În rotația cu porumbul, soia este o oportunitate de a gestiona ierburile anuale și perene (iarba de carpen, sorgul de Alep) prin erbicide foliare.

Inocularea

Inocularea semințelor de soia cu bacteria Bradyrhizobium este esențială pentru a permite plantelor să formeze noduli radiculari, care sunt esențiali în procesul de fixare a azotului. Acest mecanism natural permite semințelor de soia să transforme azotul atmosferic într-o formă utilizabilă, promovând astfel o creștere mai sănătoasă și reducând dependența de îngrășămintele chimice. Acest lucru nu numai că duce la un randament mai robust al culturilor, dar contribuie, de asemenea, la creșterea fertilității solului în timp, făcând din aceasta o practică neprețuită pentru agricultura durabilă și conservarea mediului.

Recolta

În condițiile europene, recoltarea are loc în perioada septembrie – octombrie. Indicatorii care arată că terenul este pregătit pentru recoltare sunt:

  • Planta și-a pierdut frunzele, tulpina este uscată și galbenă
  • Boabele pot fi scoase cu ușurință din păstăi. Când apăsați păstăile, se aude
    se poate auzi sunetul de cracare
  • Boabele sunt dure și greu de presat cu unghiile.

Găsiți un produs

Descoperiți o gamă completă de produse din soia, de la noile noastre produse Albenga & Artesia, la produsele Crimilde & Sonja.

Contactați-ne

Echipele noastre locale vizitează fermele și distribuitorii la fața locului pentru a vă oferi cele mai bune sfaturi pentru locația dumneavoastră. Găsiți consultantul local MAS Seeds® vizitând site-ul web al unei țări sau completând formularul nostru de contact aici.